De ademhaling

Ademen = leven

De adem is er altijd, vanaf je geboorte tot je laatste moment hier op aarde. Het is je verbinding met het leven, een belangrijke energiegever: zonder zuurstof kunnen we niet leven. Optimaal ademen is dus belangrijk voor je vitaliteit. Toch zijn we ons er vaak niet van bewust hoe we ademen. De meeste mensen gebruiken zelfs maar 30% van hun ademcapaciteit.

Adem- hoe werkt het

Wist je dat je ademhaling direct in verbinding staat met je emoties ? Je schrikt en houdt je adem in, of slaakt een zucht van verlichting. Wanneer we stressvolle dingen meemaken in ons leven passen we onbewust onze ademhaling aan om de emotie van dat moment te onderdrukken. Wanneer er geen ruimte is om die emotie te verwerken vertaalt dit zich in je ademhaling, er ontstaat een beperkt adempatroon. Dit uit zich vaak in een hoge of oppervlakkige ademhaling, wat kan leiden tot fysieke en emotionele klachten.

De manier waarop je ademt is dus een graadmeter voor hoe je in je vel zit. Je ademritme laat zien hoe jij in het leven staat, in verbinding bent met jezelf en met alles om je heen. En wat heel fijn is: je hebt hier zelf invloed op. Je kunt je ademhaling namelijk zelf sturen en dus ook hoe jij omgaat met emoties en situaties je leven.

Ik mijn coaching leg ik steeds die link. Breathfulness en het harmoniserend ademen vormen hierbij de kern.

Harmoniserend ademen is een vrije, verbonden manier van ademhalen, waarbij er een gezonde balans is tussen je in- en uitademing.

Harmoniserend ademen heeft een positieve invloed op jouw gezondheid:

Fysiek

Je krijgt meer zuurstof. Het proces van energie opname en de afvoer van afvalstoffen krijgt een boost. Je energie kan weer beter stromen. Je lichaam komt tot rust, je ademt lager en kan in de ademstroom meer ontspannen.

Emotioneel

Doordat de ademhaling in je lichaam in aanraking komt met de plaatsen waar nog emoties en spanning vastzit, kun je dit verwerken en loslaten. Je ademt als het ware dat wat je niet meer nodig hebt uit, en er is weer ‘plaats’ voor nieuwe energie.

Mentaal

Door de verbonden ‘flow’ en de focus op je ademhaling gaan je gedachten meer naar de achtergrond. Je komt los van je beperkende, niet helpende gedachten. Je ademhaling wordt vrijer, je kunt in het nu zijn.

Spiritueel

Doordat je bewust verbonden ademt kom je in een diepe ontspanning, soms meditatieve staat. Je maakt contact met je onderbewuste, met dat wat er wel is maar waar we met ons hoofd niet altijd bij kunnen. Antwoorden vanuit een dieper innerlijk weten, je ziel.